Followers

Tuesday, 1 November 2011

Khasiat Daun Penghias Makanan




Daun salad bukan sahaja digunakan untuk menghiaskan makanan, malahan bagus untuk dijadikan bahan utama sayuran mentah. Daun salad atau nama sainsnya Lactuca sativa kaya dengan zat besi, kalsium,fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, magnesium dan zink itu mengandungi sejenis kompaun yang dikenali sebagai lactucarium yang bertindak sebagai sedatif.

Khasiat daun salad :
  • merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur.
  • Daun ini juga mengandungi karotin, serat dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak melancarkan sistem pernafasan .
  • Salad juga mampu mengurangkan paras kandungan gula dalam badan, mencegah kanser, mengubati kencing manis, gout, penyakit jantung dan sistem penghadaman


Salad merupakan pilihan yang terbaik bagi diet yang sihat. Oleh itu,  sebaiknya jangan tambahkan perasa yang mengandungi lemak yang tinggi secara berlebihan. Penambahan mayonis, keju dan minyak zaitun perlulah dibuat dengan kuantiti yang sedikit.


No comments: