Followers

Tutorials

Tutorial Pertama - Mengenai Blog dan Langkah-langkah Membina Blog Peribadi

Ramai di antara teman-teman yang meminta aku menunjukkan cara-cara nak membina blog peribadi. Memandangkan lebih dari seorang yang meminta, ada baiknya aku wujudkan page tutorial kat blog aku, supaya lebih ramai yang akan dapat manfaatnya, insyallah. Sebagai permulaannya aku share macam mana nak create blog menggunakan blogger memandangkan blog aku pun aku guna blogger.


Sebagai permulaan aku cerita  sikit mengenai blog.

Apkah itu blog?

Blog adalah satu jenis web yang dikategorikan sebagai online journal atau pun online diary. Ianya berkonsepkan post atau artikel yang berbentuk kronologi atau bersiri. 


Apkah perbezaan di antara blogger dan wordpress

Blogger.com
 • Percuma
 • mudah untuk mendaftar
 • control panel yang ringkas dan mudah digunakan
 • boleh upload gambar dalam control panel
 • boleh mengubahsuai template secara bebas 
 • mempunyai archives iaitu tempat di mana post-post lama di simpan mengikut bulan

Wordpress.com

 • Percuma tetapi untuk mengubahsuai template, perlu membayar USD25 untuk upgrade
 • mudah untuk mendaftar
 • control panel yang comprehensif
 • mempunyai categories iaitu setiap post dibahagiklan mengikut kategori masing-masing
 • mempunyai pages iaitu page yang dapat diisi dengan custom content mengikut kemahuan user seperti about, links dan apa-apa yang sesuai
 • mempunyai archives iaitu tempat di mana post post lama disimpan mengikut bulan
 • pengunjung tidak perlu mempunyai akaun wordpress untuk memberikan komen
 • setiap komen yang diberikan oleh pengunjung boleh dimoderate.               

   

   

  Tip Penggunaan Telefon Berkamera


  Jika anda adalah salah seorang daripada jutaan pengguna yang mempunyai telefon berkamera dan mahukan gambar yang terbaik, berikut adalah beberapa tip yang perlu anda ikuti.

  1. Ambil gambar seberapa banyak yang boleh. Golongan profesional akan mengambil ratusan gambar foto daripada pelbagai sudut dan posisi. Kemudian pilih yang mana terbaik dan buang yang lain. Anda juga boleh cuba mengambil foto dengan cara yang berlainan.

  2. Pegang kamera dengan baik, gunakan kedua-dua tangan jika boleh dan tekan bebutang dengan baik. Kebanyakan imej yang dihasilkan adalah kabur kerana pergerakan ketika anda hendak menekan bebutang. Jika suasana sekeliling agak suram anda boleh pastikan yang kamera anda juga disuramkan dengan meletakkannya di sebelah pokok atau objek besar.

  • Pencahayaan
  • Pemandangan
  • Penyelenggaraan

  Pencahayaan
  Berhati-hati dengan kualiti dan arah cahaya. Masa yang paling baik untuk merakam foto adalah dalam cahaya luar yang terang dan ruang bilik yang penuh dengan cahaya. Dalam cahaya seperti ini foto anda akan menjadi cantik. Jika dalam cahaya matahari yang terang pastikan yang anda membelakangkan objek yang hendak diambil fotonya. Cara ini mengelakkan kamera anda terdedah dengan cahaya yang berlebihan dan membuatkan objek lebih mudah diperhatikan. Untuk merakam warna yang baik pula, masa yang sesuai adalah senja atau syuruk di mana cahaya matahari masih kurang panas.


  1. Dalaman, gunakan flash (jika ada) atau posisikan subjek berhampiran tetingkap di mana ada cahaya dari luar.

  2. Gunakan cuaca. Hujan, salji atau kabus memberikan anda foto yang terbaik. Jika ia hujan atau salji pastikan kamera anda dilindungi daripada terkena air atau ais. Pastikan yang anda berada di sebalik tingkap kereta atau rumah ketika merakam imej.

  Pemandangan

  1. Apabila mengambil potret individu atau kumpulan, dapatkan kumpulan itu rapat serapat yang mungkin supaya muat pada bingkai imej.
  Jangan berdiri terlalu jauh daripada kamera kerana ini akan membuatkan imej anda kabur. Jangan memakai topi atau kaca mata hitam. Dapatkan juga latar belakang yang baik.

  2. Untuk imej aksi, seperti meniup lilin pada kek harijadi, perhatikan aksi dan baru rakam. Kelewatan ini adalah sesuai untuk kamera digital.

  3. Pada gambar lanskap tambah subjek pada bahagian depan. Tambahan ini merupakan rumah, atau apa sahaja untuk memberikan imej itu suatu titik menarik. Pastikan juga anda bermain dengan garisan horizon. Dengan cara ini anda pasti akan mendapat gambar yang sesuai yang lengkap dengan awan dan latar belakang yang menarik.

  4. Pada konsert dan acara awam, rakamkan konsert itu secara keseluruhan dan tidak hanya kepada penghibur itu sahaja kerana anda tidak akan dapat merakam imej yang baik dari jarak yang jauh.

  Penyelenggaraan

  1. Pastikan telefon kamera anda sentiasa bercas.

  2. Muat turunkan gambar-gambar dengan kerap, untuk membebaskan muatan memori untuk gambar-gambar lain.

  3. Tambah lagi memori kepada telefon anda. Lebih banyak memori, lebih banyak foto yang boleh dirakam dan lebih banyak saat-saat indah dapat dirakam. Jika anda sedang melancong, pastikan foto-foto anda disimpan ke dalam CD.

  Sekarang anda boleh mengambil gambar-gambar yang menarik dengan telefon berkamera anda.

  Sumber Maklumat: Majalah PC