Followers

Friday, 9 December 2011

Pemasangan Tali Pinggang Percuma Bagi Saga LMST Dan Gen.2

Pemilik pemilik kereta model SAGA LMST dan Gen2 keluaran tahun 2004 dan 2008 sila ambil perhatian sebab Proton Holdings Bhd menawarkan pemasangan percuma tali pinggang belakang. Proses pemasangan hanya mengambil masa 30 minit bagi sebuah kenderaan.


Model Gen2 2004


Proton  menyediakan Mobile Team sebagai sebahagian daripada Kempen Tali Pinggang Belakang bagi membantu pemilik kereta mematuhi arahan kerajaan berkaitan alat keselamatan bermula tahun depan.

Bersempena dengan kempen selama sebulan itu, Mobile Team akan dihantar ke kedai kereta terpakai di Lembah Klang dan kemudiannya kem tentera dan balai polis di seluruh negara, pejabat kerajaan dan universiti awam lewat bulan ini.

Sejak dilancarkan pasa 5 Disember 2011, unit Mobile team itu yang terdiri daripada lapan pasukan dengan empat anggota, telah memasang tali pinggang belakang di lebih 700 kereta

Kajian  global menunjukkan bahawa  penggunaan tali pinggang belakang mengurangkan risiko kecederaan kepala sebanyak 47 peratus dan abdomen 52 peratus sekiranya berlaku pelanggaran bahagian hadapan.

 
sumber: BERNAMA

sumber Image: google

Thursday, 8 December 2011

Festival Kesenian Kanak-kanak Antarabangsa 2011 di Istana Budaya

Festival Kesenian Kanak-kanak Antarabangsa 2011 akan menyajikan Persembahan Gala Tambahan di Panggung Sari, Istana Budaya pada hari Ahad 11 Disember jam 3.00 petang

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara,
selaku urus setia festival itu memaklumkan  orang ramai boleh mendapatkan pas percuma mulai 2.30 petang 9 Disember 2011 di Kaunter Box Office, Istana Budaya.

Seramai 411 peserta dari sembilan negara termasuk Malaysia mengadakan persembahan pada Festival Kesenian Kanak-Kanak Antarabangsa anjuran Program Permata di Istana Budaya mulai 8 Disember 2011 ini.


Turut menyertai festival empat hari itu ialah China, Filipina, India, Jepun, Republik Korea, Qatar, Singapura, Sri Lanka dan Malaysia selaku tuan rumah.
Selaku tuan rumah, tiga bentuk persembahan akan dipertontonkan oleh Permata Seni sepanjang festival itu iaitu Permata Seni Koir, Permata Seni Muzik dan Permata Seni Tari.

Festival itu diadakan bagi mengetengahkan bakat kanak-kanak dalam Persembahan muzik, tarian dan nyanyian.

 sumber: BERNAMA

Replika Beruang Sebar Mesej Toleransi dan Persefahaman

Replika Beruang


Sebanyak 143 replika beruang kini berada di bandaraya bagi menyebarkan mesej toleransi dan persefahaman antarabangsa menerusi pameran 'United Buddy Bears World Tour'. Pameran akan diadakan di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Beruang Malaysia, yang dihasilkan oleh pelukis terkenal tanah air, Imuda, adalah antara yang dipamerkan. Pameran selama 8 hari ini bermula pada 8 hingga 15 Disember 2011 adalah di bawah naungan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Kuala Lumpur bangga  dapat menjadi tuan rumah dan  menyokong the United Buddy Bears, duta perpaduan antarabangsa. The United Buddy Bears ditubuhkan bertujuan mengutip dana untuk kanak-kanak kurang mampu di seantero dunia.


Replika Beruang Antara Yang Dipamerkan

Pertama kali dilancarkan di Jerman pada tahun 2002, sejak itu, ia telah mengembara ke lebih 15 negara, dan Malaysia merupakan negara Asia Tenggara pertama dipilih untuk kunjungan itu.

Dengan tema "The Art of Tolerance" (Seni Bertoleransi), the United Buddy Bears World Tour berharap dapat mengumpul dana dengan melelong beruang-beruang berkenaan setinggi dua meter itu dan wang terkumpul akan disalurkan ke pelbagai tabung kanak-kanak di Malaysia.

sumber: BERNAMA

Struktur Perkhidmatan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam

Pelaksanaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam Bagi Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan telah dikeluarkan pagi ini 8 Disember 2011 melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2011

Di antara perkara yang di nyatakan di dalam pekeliling ini  adalah Struktur perkhidmatan yang merangkumi Kumpulan Perkhidmatan,



Struktur perkhidmatan di bawah SBPA terbahagi kepada 4 kumpulan iaitu Kumpulan Premier, Kumpulan Pengurusan Tertinggi, Kumpulan Pengurusan dan Professional dan Kumpulan Pelaksana



i. Kumpulan Premier  – lapisan teratas dalam struktur Perkhidmatan Awam yang memegang Startegic and key position


ii. Kumpulan Pengurusan Tertinggi terdiri daripada Jawatan Utama dan Jawatan Gred Khas

iii. Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan Kumpulan Pengurusan dan Professional, kekal dengan lapisan gred jawatan/gred gaji sebagaimana sedia ada


iv. Kumpulan pelaksana diperkenal bagi menggantikan Kumpulan Sokongan.


Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan Kumpulan Pengurusan dan Professional telah ditetapkan bidang jawatan masing-masing seperti berikut:



Kumpulan Perkhidmatan
Bidang Jawatan
Pengurusan Tertinggi
Jawatan Utama
Strategik
Jawatan Gred Khas
Pakar Dengan Kelayakan
Pakar Bidang Khusus
(Subject Matter Expert)
Pengurusan dan Professional
Strategik
Pakar Bidang Khusus  
(Subject Matter Expert)
Pengurusan dan Operasi
Pakar Dengan Kelayakan

Wednesday, 7 December 2011

PEKELILING SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA) PELANCARAN OLEH YBHG. TAN SRI ABU BAKAR BIN HAJI ABDULLAH, KETUA PENGARAH PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA - NOTA MAKLUMAN MEDIA


INTIPATI PELAKSANAAN SBPA –

Antara intipati pelaksanaan SBPA yang dipersetujui oleh Kerajaan adalah seperti berikut:

1. pelaksanaan transformasi Perkhidmatan Awam melalui lima (5) inisiatif iaitu Perkhidmatan Awam yang kejat (lean civil service), kepimpinan dinamik, modal insan berkualiti, Perkhidmatan Awam yang fleksibel dan saraan yang kompetitif;

2. pewujudan Pelan Induk Saraan Perkhidmatan Awam (PISA) bagi melaksanakan rombakan sistem saraan Perkhidmatan Awam secara tersusun.

3. pengekalan prinsip-prinsip saraan yang berkuat kuasa dengan penambahan empat (4) prinsip baru iaitu kadar upah untuk kerja mengikut Kumpulan Perkhidmatan, kadar upah untuk individu berdasarkan bakat, keupayaan dan pengalaman, kadar upah untuk kerja bagi individu (subject matter expert) serta kadar upah tambahan untuk kerja mengikut prestasi;

4. pembentukan hierarki Perkhidmatan Awam yang terdiri daripada empat (4) peringkat iaitu Kumpulan Premier, Kumpulan Pengurusan Tertinggi, Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana yang menggantikan Kumpulan Sokongan;

5. peruntukan gaji secara single point tanpa Kenaikan Gaji Tahunan kepada Kumpulan Premier dan konsep Jadual Gaji Minimum-Maksimum kepada Kumpulan Pengurusan Tertinggi dengan Kenaikan Gaji Tahunan diberi mengikut pencapaian prestasi;

6. peruntukan Jadual Gaji Sebaris kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana;

7. pelaksanaan enam (6) strategi untuk merealisasi inisiatif Perkhidmatan Awam yang kejat iaitu kawalan saiz Perkhidmatan Awam (right-sizing), kajian pertindihan fungsi antara agensi (duplication), penjajaran fungsi utama perkhidmatan (realignment), perkhidmatan yang boleh diserah urus (outsourcing), perekayasaan proses kerja (business process reengineering) dan kajian semakan skim perkhidmatan (revision);

8. penambahbaikan laluan kerjaya Pegawai Perkhidmatan Pendidikan melalui pelaksanaan konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru dengan memberi fokus kepada Laluan Pengajaran dan Pembelajaran (LPDP);

9. penambahbaikan laluan kerjaya pegawai dan anggota dalam Senarai Tugas Am ATM berdasarkan subject matter expert dalam bidang-bidang kritikal dengan diberi kenaikan gred gaji tanpa bersandarkan kepada pangkat;

10. pemberian peningkatan gred gaji yang setara dengan gred kenaikan pangkat tanpa dinaikkan pangkat ke jawatan kosong kepada pegawai yang diiktiraf sebagai subject matter expert;

11. pengenalan Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) yang mengandungi dua (2) komponen iaitu Penilaian Kompetensi dan Potensi (PKP), dan Program Pembangunan Kompetensi dan Potensi (BKP) bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan;

12. perluasan pemberian kemudahan Cuti Belajar Bergaji Penuh kepada pegawai dalam Kumpulan Pelaksana bagi membolehkan pegawai mengikuti latihan kemahiran di bawah program SkillsMalaysia;

13. pengekalan prinsip-prinsip pemberian elaun sedia ada dan penambatan kadar bagi empat (4) elaun yang pada ketika ini kadarnya ditentukan berdasarkan gaji iaitu Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal, Bayaran Insentif Subjek Pendidikan, Bayaran Insentif Wilayah dan Bayaran Insentif Pedalaman;

14. pengekalan prinsip-prinsip pemberian kemudahan sedia ada dengan penambahbaikan melalui Program Keseimbangan Kehidupan dan Kerjaya yang memperkenalkan pelaksanaan dasar bekerja dari rumah;

15. pemansuhan dasar pelepasan dengan izin yang diganti dengan dasar pelepasan jawatan bagi mempertingkat mobiliti pegawai dalam perkhidmatan;

16. pelaksanaan Dasar Pemisah (Exit Policy) kepada penjawat awam yang berprestasi rendah dan mereka yang memilih untuk meninggalkan perkhidmatan;

17. penyelarasan pencen kepada pesara Perkhidmatan Awam secara peratusan berasaskan kajian berkala kos sara hidup berkuat kuasa mulai 1 Januari 2013;

18. peningkatan umur persaraan wajib dari 58 tahun ke 60 tahun bertujuan mengekalkan pegawai mahir di dalam perkhidmatan; dan

19. pengekalan pegawai yang menolak SBPA di bawah sistem saraannya, skim perkhidmatan dan syarat perkhidmatan sedia ada (SSM)

Sumber: Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Putrajaya
7 Disember 2011

Thursday, 1 December 2011

Lirik Lagu Senyum

Pagi ini lagu lainlah pulak yang berkumandang kat pejabat aku . Lagu senyum nyanyian Kumpulan Nasyid Raihan yang disiarkan. Kalau kau orang amati liriknya, aku rasa amatlah sesuai kerana hari ini pun hari Jumaat. Lagu senyum nyanyian Malique Too Phat featuring Najwa Mahiddin sudah tidak kedengaran lagi di waktu pagi di pejabat aku. Lagi pun lagu Malique ini liriknya tak begitu sesuai untuk persekitaran pejabat walaupun terdapat banyak perkataan senyum di dalam liriknya.

Sila amati lirik lagu senyum nyanyian Raihan 

Manis wajahmu kulihat di sana
Apa rahsia yang tersirat
Tapi zahirnya dapat kulihat
Mesra wajahmu dengan senyuman

Senyuman... senyuman
Senyum tanda mesra
Senyum tanda sayang
Senyumlah sedekah yang paling mudah
Senyum di waktu susah
Tanda ketabahan
Senyuman itu tanda keimanan
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Hati yang gundah terasa senang
Bila melihat senyum hatikan tenang
Tapi senyumlah seikhlas hati
Senyuman dari hati jatuh ke hati

Senyumlah senyumlah
Senyumlah seperti Rasulullah
Senyumnya bersinar dengan cahaya
Senyumlah kita hanya kerana Allah
Itulah senyuman bersedekah

Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Itulah sedekah yang paling mudah
Tiada terasa terhutang budi
Ikat persahabatan antara kita
Tapi senyum jangan disalah guna
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

Tuesday, 29 November 2011

Lirik Lagu Senyum oleh Malique featuring Najwa

Malique  dan Najwa

Tiap-tiap pagi jam 8.30 pagi dari hari Isnin hingga hari Jumaat selepas bacaan doa, kat pejabat aku akan berkumandang lagu Senyum nyanyian Malique featuring Najwa. Lagu ciptaan Malique ini didengarkan kepada kami untuk mengingatkan kami supaya  senyum. Kadang-kadang dalam mesyuarat pun, bos kami akan mengingatkan kami supaya mudah melemparkan senyuman. Kan ke senyuman itu adalah juga sebagai satu ibadah. Orang sekarang ini sukar nak tersenyum mungkin kat dalam hati tu berserabut dengan masalah. Macam-macam yang difikirkan sebab itu ianya terpancar di wajah.
Najwa Mahiddin

Malique adalah salah seorang anggota kumpulan Too Phat, nama yang bukan asing dalam dunia muzik hip hop. Berkahwin dengan pelakon Melissa Maureen dan dikurniakan anak pertama, Inca Medinah. Malique kini bernaung dibawah label Qarma Musiq yang dimilki bersama oleh Malique dan D'Navigator. Najwa, artis baru yang juga merupakan anak kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Kini sedang mengikuti kursus di peringkat ijazah dalam bidang muzik di Kolej Antarabangsa Muzik (ICOM).

Kat sini aku kongsikan lirik lagu senyum

Senyum, senyum, senyum, senyum, senyum

#Chorus (najwa)
Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Verse 1 (malique)
Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang #Chorus (najwa)

Verse 2
Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang #Chorus (najwa)
raggamufflin outro (najwa)

Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum :)

Expo Bulan Disember di Mid Valley Exibition Center


 December
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
MPH Carnival 2011 - Enrichment Beyond Knowledge
08 - 12 December 2011
Halls 1, 2 & 3
MPH Bookstores Sdn Bhd
03 7955 1090
03 7955 2090
best@mph.com.my
www.mphonline.com
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Bumiputera Property Exhibition 2011 (BPEX 2011)
16 - 18 December 2011
Hall 3
Medimesra Care Management Sdn Bhd
03 - 41421151
03 - 41420151
kin9127@yahoo.com.my
www.bpex.com.my
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
Education & Further Studies - Series 34
17 - 18 December 2011
Halls 1, 2 & Atrium
Sureworks Sdn Bhd
03 6141 6509 / 03 6156 1500
03 6141 6269 / 03 6156 1523
-
-
Public - Free Admission
Event Title
Date
Venue
Organiser
Tel
Fax
Email
Website
Admission
DCIM Show 2011
23 - 25 December 2011
Hall 2 & 3
Velocity Media Sdn Bhd
03 - 56211911
03 - 56211910
info.dcim@velocity-media.net
www.dcimshow.com
Public - Free Admission 

Saturday, 26 November 2011

Misteri Sang Buaya

Ini bukan Buaya Puchong. Gambar dari Google

Muzium Alam Semula Jadi di Presint 15, Putrajaya akan mengadakan pameran Misteri Sang Buaya mulai 28 November 2011 sehingga 31 Januari tahun depan. Tarikan utama pameran ini adalah replika buaya Puchong sepanjang 5.6 meter.  Kau orang mesti tak tahu mengenai buaya Puchong kan? Kalau nak tahu apa kata kita ramai-ramai pergi melawat pameran ini. Aku pun baru hari ini tahu adanya Muzium Alam Semula Jadi.

Apa yang ada kat pameran ini adalah maklumat mengenai sejarah awal kewujudan buaya di Malaysia, kitaran hidup buaya dan sifat semula jadinya. Turut di pamerkan adalah aspek perlindungan dan pemuliharaan, konflik antara buaya dan manusia serta keunikannya yang mempengaruhi kehidupan manusia.
Turut dipamerkan adalah replika Bujang Semarahan serta kisah lagenda buaya Bujang Senang.

Friday, 25 November 2011

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1433

Pagi ini sebagaimana hari Jumaat yang lepas-lepas, pejabat aku mengadakan Mesyuarat Pengurusan. Pengerusi mesyuarat pagi ini adalah boss nombor 3 pejabat aku. Sebelum memulakan mesyuarat dia memberi muqadimmah mengenai dengan hijrah. Dia kata malam semalam dia menonton Forum Perdana yang disiarkan di TV3. Tajuk Forum Perdana minggu ini adalah mengenai hijrah bersempena dengan sambutan Tahun Baru Hijrah 1433.


Katanya antara  lain isi kandungan ceramah hijrah itu adalah:

Pertama, katanya  mulakan hijrah dengan yang kecil-kecil dulu,  yang kita mampu untuk mengubahnya. Dia beri contoh, kalau kebiasaannya kita mula bertugas  8.00 pagi, janganlah jam 8.00 pagi  baru nak pergi minum pagi. Katanya kita boleh berubah dengan memulakan tugas tepat jam 8.00 pagi dan kita mengambil sarapan pagi sebelum waktu kerja kita bermula.

Yang kedua katanya  untuk berubah kita perlu lakukan ke atas diri kita sendiri dulu sebelum kita cuba untuk mengubah orang lain, keluarga ataupun organisasi. Kita cuba mengubah apa yang dalam kawalan kita.

Yang ketiga adalah mulakan sekarang dan jangan bertangguh jika tidak perubahan tidak akan berlaku. Bak kata orang tua-tua kerja bertangguh tak menjadi, yang ini aku tambah, boss aku tak cakap pun.  Walau apapun, aku mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menyambut Maal Hijrah 1433 dengan harapan semoga penggantian tahun hijrah ini memberi semangat  untuk kita menjadi lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya Amin.

Thursday, 24 November 2011

Sunday, 20 November 2011

Expo Bulan Disember 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra ( PWTC )

China Import & Export Commodities Exhibition (CIEM 2011)
Date
:
8th - 11th Dec 2011
Venue
:
Tun Razak Hall 1, 2 & Legar Putra
Organiser
:
ES Event Management Sdn Bhd
Contact Person
:
Ms Esther
Tel
:
603 9132 1922
Website
:
www.esvent.com.my


Facon Education 2011
Date
:
9th - 11th Dec 2011
Venue
:
Tun Razak Hall 3 & 4
Organiser
:
Facon Exhibition Sdn Bhd
Contact Person
:
Mr Wong Kum San
Tel
:
603 7981 8766


Tastefully Food & Beverage Expo 2011
Date
:
16th – 18th Dec 2011
Venue
:
Tun Razak Hall 3
Organiser
:
Lanceford Exhibition (M) Sdn Bhd
Contact Person
:
Ms Esther
Tel
:
6012 2283 608


Pameran Pengantin 1 Malaysia
Date
:
16th – 18th Dec 2011
Venue
:
Legar Putra
Organiser
:
Kelab Kebudayaan & Pelancongan
Tel
:
603 6186 8303

Saturday, 19 November 2011

Booth Pameran Malaysian International Seafood 2011

Aku berkesempatan untuk ke Pusat Dagangan Dunia Putra ( PWTC ) untuk menyaksikan pameran-pameran yang diadakan sempena Malaysian International Seafood Exposition 2011. Masa aku keluar rumah cuaca memang cantik.  Masa tu pukul 3.00 petang. Kat dewan pameran orang pun tak berapa ramai, jadi senanglah aku nak snap gambar. Kat sini aku share gambar-gambar yang aku ambil tapi maaflah gambar tak berapa cantik.


Poster Malaysia International Seafood Exbition 2011 terpampang besar di dinding dewan pameran. Beberapa Agensi Kerajaaan seperti Jabatan Perikanan, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia dan juga Kementerian Pertanian dan Industri Aasa Tani  terlibat menjayakan pameran ini. Di samping itu booth pameran pihak swasta juga ada.



Sebaik sahaja kau orang masuk dewan pameran, kau orang boleh nampak Udang Kara Gergasi




Balang yang berisi dengan  Udang Kara Gergasi.



Booth Pameran Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani ( MoA )

Booth Pameran Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia ( LKIM )

Poster pameran yang aku snap di salah satu booth pameran. Ternakan Ikan Sangkar

Booth pameran

Promosi produk berasaskan udang

Booth pameran

Booth pameran

Poster di booth pameran pihak swasta

Promosidan jualan  produk berasaskan ikan

Jualan Udang Kara. Harganya RM80 sekilogram


Booth pameran ikan hiasan
Promosi dan jualan pizza
Promosi dan jualan pelbagai jenis serunding.

Booth pameran Koperasi Kakitangan LKIM ada jual serunding ikan bilis, daging dan ayam. Rasanya sedap, ikut selera akulah. Harganya bagi berat 250 gm RM17.50 dan yang 100gm harganya RM7.50. Aku beli beberapa bungkus untuk dimakan dengan ketupat segera.




Chef Liza Zainal mengadakan demonstrasi masakan. Masa aku sampai kat booth ini, sesi masakan dah selesai. Masa tu mereka sedang berkemas-kemas untuk balik. Dah hampir jam 6.30 petang waktu tu. Kalau kau orang nak tengok demonstrasi masakan Chef Liza datang awal. Pameran bermula jam 11.00 pagi. Hari ini hari terakhir. Jom ramai-ramai kita meriahkan Malaysia International Seafood Exibition 2011.



Thursday, 17 November 2011

Kapal Selam Agosta 70 Kini Di Melaka


SMD Ouessant Agosta 70 semasa ketibaan
Kapal selam SMD Ouessant Agosta 70 seberat 1,300 tan, berukuran 67.5 meter panjang, 11.7 meter tinggi dan 6.5 meter lebar itu telah berjaya dibawa pulang ke Malaysia dari sebuah  pelabuhan di Perancis. Kapal selam itu kini diletakkan di tapak Muzium Maritim di Dataran 1Malaysia, di Klebang, Melaka. Orang ramai berpeluang menyaksikannya secara percuma selama 10 hari mulai 22 November 2011 ini. 
SMD Ouessant Agosta 70 di tapak muzium maritim
Apa kata sempena cuti sekolah ini, kau orang yang ada anak-anak yang dah bersekolah, membawa mereka melawat Muzium Maritim ini.Tak banyak negara di dunia ini mempunyai Muzium Maritim. Antara negara lain yang mempunyai muzium kapal selam ialah Australia, Belgium, Canada, Rusia, Finland, Perancis, India, Jepun dan Jerman,

Kapal selam SMD Ouessant Agosta 70 dibina pada 1979 dan milik tentera Perancis pernah digunakan untuk latihan pegawai-pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Perancis sebagai persiapan untuk mereka mengendali kapal selam Scorpene yang dibeli oleh Malaysia dari negara itu. Kapal selam SMD Ouessant Agosta 70 ini adalah sebahagian dari pakej pembelian oleh Tentera  L
aut Diraja Malaysia ( TLDM )

Expo Bulan November 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra ( PWTC )

Expo di Pusat Dagangan Dunia Putra Sepanjang Bulan November 2011.

Maaflah kawan-kawan, lambat post maklumat berkenaan expo di PWTC bagi bulan November ni. Sebelum kau orang pergi, check dulu dengan organiser. Kadang-kadang dia orang tak jadi pun buat exibition tapi dalam kalendar PWTC dah masuk. Maklumat ini aku paparkan untuk panduan aje. Itupun aku ambil dari web site PWTC. Walau bagaimanapun, BN Job Fair dan Malaysian International Seafood Exbition confirm akan diadakan pada hujung minggu ini.

International Seminar on the Application of Science & Mathematics 2011 (ISASM 11) Date : 1st - 3rd Nov 2011
Venue : Tun Hussein Onn Hall
Contact Person : Pn Sayang Zulina Zulkarnain

Green Build Asia 2011
Date : 1st - 3rd Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 3 & 4
Organiser : AMB Exhibition Sdn Bhd
Contact Person : Cik Rina Fadzil
Tel : 603-40458368

Academy Book Fair 2011
Date : 1st - 5th Nov 2011
Venue : Legar Putra
Organiser : Wyn-Wyn Solution
Contact Person : En Amran Alias
Tel : 603-90808300

International Health Fair 2011
Date : 5th – 7th Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 3
Organiser : Life Publisher
Contact Person : Mr Casey Foong
Tel : 603 7620 2118

Malaysia International Renovation Expo 2011
Date : 11th – 13th Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 1, 2, 3, 4 & Tun Hussein Onn
Organiser : EG Groups Holdings
Contact Person : Ms Joanne
Tel : 603 9056 3323 / 016 3318 655 Website : www.egrenoexpo.com

Yayasan Inovasi Malaysia Seminar & Exhibition
Date : 15th – 16th Nov 2011
Venue : Legar Putra, Tun Dr Ismail Hall & Tun Hussein Onn Hall
Organiser : Yayasan Inovasi Malaysia
Contact Person : En Norhad
Tel : 603 8885 8000

Malaysian International Seafood Exposition 2011
Date : 17th – 20th Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 3 & Tun Hussein Onn Hall
Organiser : Jabatan Perikanan Malaysia
Contact Person : Pn Azimah
Tel : 603 8870 4000

BN Job Fair 2011 Date : 17th – 20th Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 1 & Tun Razak Hall 2
Organiser : Barisan Nasional

Fabulous Food 1 Malaysia 2011
Date : 18th – 20th Nov 2011
Venue : Tun Razak Hall 2
Organiser : ES Event Management
Contact Person : Ms Tan
Website : www.esvent.com.my Tel : 603 9132 1922

Monday, 14 November 2011

Amalan 5S Sektor Awam

Hari in pejabat aku mengadakan Hari Inovasi yang dirasmikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri  Aas Tani. Antara aktiviti yang diadakan pada hari ini adalah ceramah berkenaan dengan Amalan 5S.  Ceramah Amalan 5S ini diadakan bagi memberi pendedahan kepada warga kerja kat pejabat aku kaedah upelaksanaan amalan 5S ini. 

Amalan 5S merupakan satu kaedah pengurusan yang dipelopori oleh pihak industri di Jepun bagi mewujudkan persekitaran tempat kerja yang selesa, kemas dan selamat.

Amalan 5S bermatlamat mewujudkan persekitaran kerja yang berkualiti secara sistematik dan praktikal.

Pelaksanaan Amalan 5S yang berkesan dapat meningkatkan kualiti perkhidmatan, menjimatkan kos dan memudahkan proses kerja.

Selain memberi keutamaan kepada aspek kebersihan,  kekemasan dan keselamatan di tempat kerja, Amalan 5S berupaya memperkukuhkan lagi Sistem Pengurusan Kualiti Jabatan/Agensi berasaskan Standard MS ISO 9000, khususnya dalam memenuhi keperluan klausa Pengurusan Sumber berkaitan Persekitaran Kerja.

Pelaksanaan Amalan 5S yang cekap, berkesan dan konsisten akan memberi nilai tambah kepada imej korporat Jabatan/Agensi secara menyeluruh.


5S merupakan istilah asal dalam Bahasa Jepun, yang jika diterjemahkan ke Bahasa Melayu akan membawa maksud

Seiri - Sisih
Menyisih fail lama tidak aktif dengan fail baru yang masih aktif.

Seiton - Susun
Menyusun dokumen/bahan/alatan pejabat supaya mudah diambil/diguna.

Seiso - Sapu
Menyapu/membersih ruang pejabat dan ruang kerja/bilik serta peralatan kerja individu.

Seiketsu- Seragam
Menyeragamkan susunan fail/meja kerja/bilik mesyuarat/ peralatan pejabat.

Shitsuke - Sentiasa Amal
Mengamalkan selalu aktiviti sisih, susun, sapu dan seragam.

Kau orang boleh download Garis Panduan Amalan 5S dari website Jabatan Perkhidmatan Awam seperti link kat bawah ni.